امروز دوشنبه 31 اردیبهشت 1403 http://azmoon.cloob24.com
0

فرم طرح تحقیق

1- عنوان تحقیق: تأثیر بازی های رایانه ای برپرخاشگری دانش آموزان مقطع ابتدایی از دیدگاه مربیان پرورشی ناحیه 4 استان

2- نوع تحقیق: کاربردی

3- سؤال اصلی تحقیق: آیا بازی های رایانه ای بر پرخاشگری دانش آموزان مقطع ابتدایی مؤثر است؟

4- بیان مسأله:

بازیهای رایانه ای می تواند اثرات مثبتی مانند تکامل شخصیت و رفتار، پرورش استعداد ها، ایجاد خلاقیت، پرورش تمرکز و دقت، افزایش بهره هوشی، گسترش جهان بینی، تقویت ذوق هنری، آموزش مفاهیم پیچیده، انتقال فرهنگ و غیره را به همراه داشته باشد. ولی به دلایلی مانند: عدم آموزش صحیح به کودکان و نوجوانان، معرفی بازیهای رایانه ای و انواع آن به طور غیر صحیح، آشنا نبودن کاربران به زبان رایانه و... اهداف بازیهای رایانه ای به درستی شناخته نشده است و کودکان و نوجوانان در عمل به سمت بازی هایی سوق داده شده اند که اثرات زیان باری داشته است. متخصصان اثرات مخرب زیادی برای بازی ها رایانه ای برشمرده اند. مشاهده شده است که با جایگزینی بازیها الکترونیکی و رایانه ای، روحیه جمع گرایی به سرعت ضعیف شده و به سست شدن روابط خانوادگی، بی حوصلگی، پرخاشگری و بی قراری در کودکان و نوجوانان انجامیده است. (شایسته گلرخی، 1375)

در این تحقیق سؤال اصلی این است که آیا بازی های رایانه ای بر پرخاشگری دانش آموزان مقطع ابتدایی مؤثر است یا نه؟ برای پاسخ دادن به این سؤال و آسیب شناسی موضوع از دیدگاه مربیان پرورشی مقطع ابتدایی منطقه چهار آموزش و پرورش قم در سال تحصیلی 91-90 استفاده شده است.

5- پیشینه تحقیق:

- عصمت پور (1390)، در مقاله ی خود با عنوان تأثیر بازی های رایانه ای بر منزوی ساختن نوجوانان به این نتیجه رسید که از هر سه کودک 10 تا 17 سال یکی از بازی های مورد توصیه بزرگ ترهایشان استفاده می کنند و 37 درصد بیش از یک ساعت در روز خود را به بازی رایانه ای مشغول می کنند. 57 درصد کاملاً نحوه ی شکنجه دادن و کشتن را بلد هستند همچنین چهار هزار نفر از طریق اینترنت یا در محیط آموزشی مورد مطالعه قرار داده اند و به این نتیجه رسیده اند که 38 درصد کودکان مورد مصاحبه به این باورند که والدینشان در صورت اطلاع از محتوای این بازی هامانع بازی کردنشان می شوند. بنابر نتایج این تحقیق 57 درصد از اینترنت بصورت غیرقانونی دانلود می کنند و 14 درصد خود را معتاد به بازی های رایانه ای می کنند.

- خجسته (1389)، در تحقیق خود با عنوان تأثیر بازی های رایانه بر پرخاشگری کودکان که بر روی 52 کودک کلاسهای سوم وچهارم انجام شد که داستانهای نیمه کاره و مبهمی در اختیارشان قرار دادیم از آنان در مورد ذهنیات افراد داستان، اعمال بعدی آنها و مجازاتهای احتمالی که ممکن بود در جریان داستان رخ دهد سؤالها پرسیده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود افرادی که به دیدن بازیهای پرخاشگرانه پرداخته بودند مسائل پرخاشجویانه و افرادی که به علت نظارت والدین بازیهای کمتری دیده بودند مسائل غیرپرخاشگرانه در توصیف شخصیت های مطرح در داستان بیان می کردند به تعبیر دیگر اسناد آنها اسنادی توام با پرخاشگری و خشونت به دیگران شده بود.

-انجمن دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان (1389)، در مقاله ی خود با عنوان بازی های رایانه ای و تأثیرات آنها در کودکان که بر روی دانش آموزان دبستان پسرانه امام حسین (ع) انجام دادند به این نتیجه رسیدند که:

1- بازیهای رایانه ای پر تحرک باعث بروز بیماری های استخوانی و عصبی در ناحیه دست ها و بازوها می شود و یکی از دلایل شب ادراری در کودکان، انجام بازی های ترسناک رایانه ای است. 2- ایجاد روحیه ی انزوا طلبی را در کودکان پرورش می دهد. 3- در این بازی ها به دلیل اینکه کودک با ساختنی ها و برنامه های دیگران به بازی می پردازد و کمتر قدرت دخل و تصرف در آنها را پیدا می کند، اعتماد به نفس او در برابر ساختنی ها و پیشرفت متزلزل می شود. 4- تأثیر منفی بر روابط خانوادگی می گذارد. 5- یکی از عوامل افت تحصیلی است. 6- اعتیاد به بازی رایانه ای پیدا می کنند. 7- مشکلات جسمی پیدا می کنند.

- مهری (1388)، در پژوهش خود به عنوان آسیب شناسی بازی های رایانه ای خشن بر رفتارهای دانش آموزان صورت گرفته است. جامعه آماری دانش آموزان پایه چهارم و پنجم ابتدایی و گروه نمونه 372 دانش آموز بوده است نتایج نشان داد که بازیهای رایانه ای خشن در تشدید اثرات منفی روان شناختی مؤثر بوده است.

- قطریفی (1384)، در تحقیق خود با عنوان تأثیر بازیهای رایانه‌ای بر سلامت روانی و عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان انجام داده است به جنبه‌های مختلف بازیهای رایانه‌ای پرداخته و تأثیر آن بر رفتارهای اجتماعی و نیز فرآیند تحصیلی دانش‌آموزان اشاره کرده و نتیجه‌گیری کرده است که بازیهای رایانه‌ای علاوه بر اینکه به لحاظ بهداشت بدنی در رفتارهای ضد اجتماعی نیز تأثیر گذاشته و باعث افت تحصیلی دانش‌آموزان می‌شود.

- محمدی (1384)، در تحقیق خود تحت عنوان میزان تأثیر بازیهای رایانه ای بر انزوا و اضطراب دانش‌آموزان مدارس شهرستان گنبدکاووس انجام داده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد کودکان که محتوی بازی رایانه ای آنها پرخاشگرانه است در مقایسه با کودکانی که بازی آنها معنوی غیر پرخاشگرانه دارد نسبت به همبازیهای خویش پرخاشگرانه تر رفتار می کنند.

- صادقیان (1379)، در مقاله خود با عنوان «تأثیر کامپیوتر و اینترنت بر کودکان و نوجوانان»، صورت گرفته و نتایج حاصل از تحقیق به شرح ذیل می باشد:

فناوری کامپیوتر بطور وسیع در جامعه گسترش پیدا کرده است و با تمامی جنبه های زندگی از مدرسه تا محل کار، خدمات بانکی، خرید و فروش، پرداخت مالیات و حتی رأی گیری تلفیق شده است. امروزه این فناوری نقش مهمی در زندگی کودکان ایفاء می کند واین نقش بسرعت در حال افزایش است. بطوریکه تعداد کودکان 17-2 سال که کامپیوتر را در منزل استفاده می کنند از 48% در سال 1374 به 70% در سال 1379 صعود کرده است. استفاده از اینترنت نیز از 15% به 52% دراین دور‌ه 5 ساله افزایش پیدا کرده است. اما آیا این فناوری زندگی کودکان را بهبود می بخشد.

علیرغم جنبه‌های مثبت از قبیل جنبه‌های آموزشی و ارائه خدمات ارتباطی و... رایانه و اینترنت جنبه های منفی نیز دارد. استفاده کنترل نشده کامپیوتر بویژه وقتی با دیگر فناوری ها از قبیل تلویزیون همراه باشد کودک را در معرض خطر اثرات مضر آن بر تکامل فیزیکی، اجتماعی و روانی قرار می دهد. که از آنها می توان به مشکلات بینایی، صدمات سیستم اسکلتی، چاقی، اثر بر مهارتهای اجتماعی، مشکلات ارتباطی در خانواده و اعتیاد الکترونیکی اشاره کرد.

- در تحقیقی طولی ارون که 22 سال به دارازا انجامید آزمودنیها 8 ساله خویش را به سه گروه تقسیم کرد. گروهی که خیلی کم تلویزیون می دیدند، افرادی که در حد متوسط به تماشای تلویزیون می پرداختند و کسانی که به میزان زیادی وقت صرف مشاهده تلویزیون می‏کردند. رارون 22 سال بعد یعنی هنگامی که آزمودنیها 30 ساله بودند به بررسی جرایمی که برخی از آنان مرتکب شده بود پرداختند و در نهایت به یک همبستگی مثبت در این زمینه دست یافتن به این معنا که با افزایش دیدن تلویزیون میزان جرایم افراد در زمان بزرگ سالیشان فزونی می گرفت.

-یزدان پناه (1374)، در پژوهش خود با عنوان بررسی تأثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و تحصیلی خانواده بر سلامت روانی فرزندان انجام داده و نقش عوامل تحصیلی، اقتصادی و اجتماعی خانواده در سلامت روانی دختران نوجوان مورد مطالعه قرار گرفته است. دستاوردهای پژوهش را در دو بخش به شرح زیر می‌توان خلاصه نمود:

1 عواملی که با ابعاد مختلف سلامت عمومی فرزندان ارتباط نداشته‌اند عبارت است از سطح تحصیلات پدر و مادر، نوع شغل پدر و مادر، نوع سکونت (رهن، اجاره و شخصی) زیاد و کم بودن اطاقهای ساختمان محل سکونت، تعداد فرزندان یا جمعیت خانواده، چندشغلی بودن پدر، و زندگی در خانواده‌های همبسته و گسسته، در تمامی این موارد میانگین نمرات سلامت عمومی آزمودنیها به تفکیک سطوح متغیرهای یاد شده تفاوتی نشان نداده‌اند. 2 عواملی که در سلامت عمومی فرزندان مؤثر شناخته شده عبارتند از: نحوه رفتار والدین در امور تحصیلی فرزندان، تکافوی درآمد ثابت ماهیانه پدر، تقویت حس استقلال و روحیه خودگردانی در فرزندان، اختلاف نظر بین والدین، مطلوبیت رفتار والدین با فرزندان (از لحاظ تبعیض قائل شدن بین آنان و اتخاذ شیوه‌های تشویقی و تنبیهی مناسب)، میزان رضایت از زندگی والدین و زندگی جداگانه با مادر. در تمامی این موارد، میانگین نمرات سلامت عمومی آزمودنی ها مشتمل بر چهار بخش علائم جسمانی، علائم اضطراب، افسردگی و کنش اجتماعی به تفکیک سطوح متغیرهای یاد شده تفاوت چشمگیر داشته و از لحاظ آماری معنادار بوده است..

6. فرضیه ها (به صورت یک جمله خبری)

بازیهای رایانه ای بر پرخاشگری کودکان تأثیر مثبت دارد.

بازیهای رایانه ای بر اضطراب کودکان تأثیر دارد.

بازیهای رایانه ای روابط اجتماعی کودکان را کاهش می دهد.

بازی های رایانه آثار سوء جسمانی زیادی بر کودکان دارد.

بازی های رایانه ای موجب بزهکاری در کودکان می شود.

بازی های رایانه بر عوامل روانی کودکان مؤثر است.

7. اهداف تحقیق:

هدف کلی: بررسی میزان تأثیر بازیهای رایانه ای بر پرخاشگری کودکان دوره ی ابتدایی ناحیه 4

هدف جزیی:

بررسی تأثیر منفی بازیهای رایانه ای در کودکان

بررسی میزان پرخاشگری بازیگران

بررسی اثرات روانی- اجتماعی بازیهای رایانه ای

8. روش تحقیق: (نوع روش، روش گرد آوری اطلاعات، ابزار، جامعه، شیوه نمونه گیری، تجزیه و تحلیل اطلاعات)

در این مطالعه روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ی محقق ساخته حاوی 20 سؤال بسته پاسخ بر طبق 5 درجه ی طیف لیکرت و 2 سؤال باز پاسخ استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه ی مربیان پرورشی دوره ابتدایی ناحیه 4 استان قم که شامل 72 نفر که در سال 90-91 مشغول به انجام وظیفه در مدارس بوده اند می باشند. که به دلیل کم بودن حجم جامعه آماری و برای بالا بردن روایی و اعتبار تحقیق نمونه گیری انجام نشد و کل جامعه آماری مورد مطالعه قرار گرفت. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آمار توصیفی در حد جدول، توزیع فراوانی، درصد میانگین و آمار استنباطی شامل کای اسکویر (خی دو) استفاده شده است.

فهرست منابع

- قطریفی، مریم. (1384). بررسی تأثیر بازیهای رایانه‌ای بر سلامت روانی و عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان مقطع راهنمایی شهر تهران. پایان‌نامه کارشناسی ارشد روانشناسی. دانشگاه تربیت معلم تهران.

- گلرخی، شایسته. (1375). نقش اسباب در انتقال فرهنگ به کودکان. مجموعه مقالات همایش پیامدهای فرهنگی اسباب بازی. تهران: فرهنگسرای بهمن.

عصمت پور، زهرا. (1390). تأثیر بازی های رایانه ای بر منزوی ساختن نوجوانان. پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی. دانشگاه علامه طباطبایی.

- مهری، محمد. (1388). عنوان آسیب شناسی بازی های رایانه ای خشن بر رفتارهای دانش آموزان. پایان نامه کارشناسی مشاوره و راهنمایی. دانشگاه بهشتی.

- یزدان پناه، فاطمه. (1374). بررسی تأثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و تحصیلی خانواده بر سلامت روانی فرزندان. پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه علامه طباطبایی.
0

به نام خدا

همکار گرامی؛ با سلام

پرسشنامه ای که پیش رو دارید، جهت انجام یک تحقیق علمی تهیه شده است. از پاسخهای این پرسشنامه صرفا جهت انجام یک پروژه دانشجویی استفاده می شود. به همین منظور مستدعی است از نوشتن نام و نام خانوادگی پرهیز کنید و به صورت دقیق به سوالات پاسخ دهید. منظور از مطالعه غیردرسی در پرسشهای مطرح شده عبارت است از: «خواندن هرگونه کتاب، مجله و نشریه غیر درسی و غیر کمک درسی»

با تشکر از همکاری شما

لطفا به سوالات زیر پاسخ دهید.

جنسیت: زن1 مرد1

وضعیت تاهل: مجرد1 متأهل1

سابقه خدمت:.................... سال

منطقه محل سکونت شما: شهر 1 روستا1

منطقه محل تدریس شما: کهک1 جعفریه1 خلجستان1

مدرک تحصیلی: دیپلم1 فوق دیپلم1 لیسانس 1 فوق لیسانس1 دکتری1

درآمد ماهیانه خانواده: بین 500 تا 700 هزار تومان1 بین 700 هزار تومان تا یک میلیون تومان1

بین یک میلیون تا یک و نیم میلیون تومان1 بیشتر از یک و نیم میلیون تومان1

جوابهای سوال های زیر را با توجه به میزان دقیقه بنویسید.

1- تقریبا هفته ای چند دقیقه کتاب غیر درسی می خوانید؟................................... دقیقه

2- تقریبا هفته ای چند دقیقه مجله می خوانید؟ ................................... دقیقه

3- تقریبا هفته ای چند دقیقه روزنامه می خوانید؟ ................................... دقیقه

4- کدامیک از کتابخانه های زیر در مدرسه شما وجود دارد؟ کتابخانه دفتر مدیر یا دبیران1 کتابخانه دانش آموزی1

در صورت وجود کتابخانه های فوق، آیا از آنها استفاده می کنید؟ بلی1 خیر1

5- آیا در منزل کتابخانه دارید؟ بلی1 خیر1

در صورت پاسخ مثبت است، به سوالات زیر جواب دهید.

تقریبا چند جلد کتاب در آن موجود است؟............... جلد آیا از آن استفاده می کنید؟ بلی1 خیر1

6- کتابهای خود را چگونه تهیه می کنید؟ (به ترتیب اولویت شماره گذاری کنید.)

امانت از کتابخانه1 امانت از دوستان1 خریدن1 هدیه گرفتن1

7- در مطالعه غیر درسی، بیشتر کدامیک از موضوعات زیر را می خوانید؟ (به ترتیب اولویت شماره گذاری کنید.)

علمی1 مذهبی1 ورزشی- سرگرمی1 داستانی1 اجتماعی1 هنری1

8- در اوقات فراغت خود بیشتر به کدامیک از فعالیت های زیر می پردازید؟ (به ترتیب اولویت شماره گذاری کنید.)

ورزشی1 تفریح1 استفاده از رادیو یا تلویزیون1 مطالعه غیر درسی1 فعالیت اقتصادی و کسب درآمد1

9- برای مطالعه بیشتر از کدامیک از مکان های زیر استفاده می کنید؟ (به ترتیب اولویت شماره گذاری کنید.)

منزل1 مدرسه1 کتابخانه مدرسه1 کتابخانه عمومی1 کتابخانه مسجد1 مرکز تحقیقات فرهنگیان1

10- اهدافتان از مطالعه غیر درسی چیست؟ (به ترتیب اولویت شماره گذاری کنید.)

سرگرمی1 شرکت در مسابقات1 کمک به فهم مطالب درسی1افزایش اطلاعات عمومی1 کسب محبوبیت بین مردم1

11- کدامیک از کتابخانه های زیر در نزدیکی منزل شما قرار دارد؟ (مثلا تا فاصله 50 متری)

1)کتابخانه مسجد1 2)کتابخانه مدرسه1 3) کتابخانه عمومی1 4) هیچکدام1

12- در مدرسه کدامیک از عوامل زیر بیشتر از بقیه شما را به مطالعه غیر درسی تشویق می کند؟

1) معلمان1 2) مربی پرورشی1 3) مدیر یا معاون1 4)موفقیت در دروس1 5)هیچکدام1

13- کتابخانه مدرسه تان در چه زمانی فعالیت دارد؟

1)همزمان با حضور ما در مدرسه فعالیت دارد1 2) فقط زنگ تفریح 1 3) فقط زنگ کلاس1 4) هیچوقت1

14- در خانواده کدامیک از عوامل زیر بیشتر از بقیه شما را به مطالعه تشویق می کند؟

1) پدر1 2) مادر1 3) خواهر یا برادر1 4) علاقه شخصی1 5) هیچکدام1

15- در اجتماع کدامیک از عوامل زیر بیشتر از بقیه شما را به مطالعه تشویق می کند؟

1) دوستان1 2) رادیو و تلویزیون1 3) روزنامه و مجلات1 4) مسابقات کتابخوانی1 5)هیچکدام1

16- در طول شبانه روز معمولا کدامیک از اوقات زیر را به مطالعه اختصاص می دهید؟

1) صبح زود(بامداد) 1 2) میان روز(قبل از ظهر) 1 3) عصر1 4)آغاز شب1 5) پایان شب1

چنانچه مایل به عضویت در کتابخانه باشید، شرایط عضویت در هر یک از کتابخانه های زیر را مشخص کنید.

1-17- کتابخانه عمومی: 1)آسان1 2) سخت 1 3) بسیار سخت1 4) عضو نمی پذیرد1

2-17- کتابخانه مسجد: 1)آسان1 2) سخت 1 3) بسیار سخت1 4) عضو نمی پذیرد1

3-17- کتابخانه مدرسه: 1)آسان 1 2) سخت1 3) بسیار سخت1 4) عضو نمی پذیرد1

جواب سوالات زیر با با استفاده از «بله و خیر» پاسخ دهید.

18- آیا ازبرنامه مشخصی (زمان معینی درطول شبانه روز با هفته) برای مطالعه استفاده می کنید؟ بلی1 خیر1

19- آیا درمنزلتان مکان مشخصی اتاق و... برای مطالعه وجود دارد؟ بلی1 خیر1

20- آیا درمنزلتان لوازم وامکانات مورد نیازبرای مطالعه مانند میزوصندلی دراختیاردارید؟ بلی1 خیر1

21- چنانچه ازکتابخانه مدرسه استفاده می کنید وسایل وامکانات آن مانند میز وصندلی تا چه حد مناسب هستند؟

کم1 متوسط 1 زیاد1 خیلی زیاد1

22- تا چه حد کتابهای غیردرسی ومجله های علمی وفرهنگی مورد نیاز شما درکتابخانه مدرسه تان وجود دارد؟

کم1 متوسط1 زیاد1 خیلی زیاد1

23- تا چه حد قبل ازشروع مطالعه سوالاتی درذهن خود دارید که می خواهید با مطالعه به جواب آنها برسید؟

همیشه1 بیشتر اوقات1 گاهی اوقات1 هیچ گاه1

هنگام مطالعه یک موضوع تا چه حد نکات زیررا رعایت می کنید:

24- تلاش برای دست یافتن برای مطالب مهم دریک زمان کوتاه وبا سرعت زیاد

کم1 متوسط 1 زیاد1 خیلی زیاد1

25- کسب یک آگاهی کلی از مطالب ازطریق مرور کتاب با سرعت فوق العاده زیاد

کم1 متوسط 1 زیاد1 خیلی زیاد1

26- خواندن سریع عبارات وجملات به جای خواندن کلمات

کم1 متوسط 1 زیاد1 خیلی زیاد1

27- درک کامل مطالب خوانده شده ونگهداری درحافظه طوری که یاد آوری آنها آسان باشد.

کم1 متوسط 1 زیاد1 خیلی زیاد1

28- درک عمیق معانی وافزایش مرکز حواس

کم1 متوسط 1 زیاد1 خیلی زیاد1

29- قضاوت درمورد مطالب هنگام مطالعه

کم1 متوسط 1 زیاد1 خیلی زیاد1

30- افزایش آگاهی، لذت بردن و درک زیبایی مطالب

کم1 متوسط 1 زیاد1 خیلی زیاد1

0

استاد گرامی؛

با سلام، هدف از پرسشنامه حاضر بررسی تحکیم ارزش های اسلامی در بین دانشجویان از دیدگاه اساتید معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم می باشد. بدون شک نظرات و دیدگاه های شما، می تواند کمک بسیار شایانی در این رابطه باشد. لذا خواهشمند است با تکمیل این پرسشنامه ما را در جهت دستیابی به هدف تحقیق یاری فرمایید. این پژوهش صرفاً یک تحقیق آزاد بوده و نتایج آن به صورت کلی مورد بررسی قرار می گیرد، لذا پژوهشگر، از لحاظ اخلاقی خود را ملزم می داند که از نتایج و نظرات اساتید گرامی در جای دیگری استفاده نکند. پیشاپیش از همکاری شما کمال تشکر را دارم.

مشخصات فردی

1. نام و نام خانوادگی ……………… (الزامی نیست)

2. جنسیت: زن * مرد*

3.سن: زیر 30 سال* 40-30 سال * 50-40 سال * 50 سال بالاتر*

4. سطح تحصیلات دانشگاهی و حوزوی: کارشناسی ارشد* دکتری* سطح سه * سطح چهار*

5. مجوز تدریس: الهیات و معارف اسلامی* اخلاق اسلامی* تاریخ اسلامی* سایر رشته ها*

ردیف

نقش هر کدام از عوامل زیر را در تحکیم ارزش های اسلامی در بین دانشجویان مشخص نمایید.

خیلی زیاد

(5)

زیاد

(4)

متوسط

(3)

کم

(2)

خیلی کم

(1)

1

تبیین و اجرای شاخص های یک دانشگاه اسلامی در جامعه

2

بازسازی بنیادین نظام آموزشی و پژوهشی مناسب با ارزش های مذهبی جامعه

3

تفکیک جنسیتی دانشگاه ها

4

تأمین، تربیت و به کارگیری مدیران متعهد و دارای حساسیت ایمانی مطلوب برای اداره ی دانشگاه ها

5

الزامی شدن رعایت موازین اسلامی در دانشگاه ها و حمایت از ارزش های دینی و معنوی

6

تجدید نظر در معیارهای جذب و گزینش دقیق و سازمان یافته ی اعضای هیأت علمی

7

احیای سنت الهی بحث آزاد و ایجاد فضای سالم و امن برای طرح مباحث فرهنگی، اجتماعی و سیاسی

8

تعامل نخبگان حوزوی- دانشگاهی در طراحی زیر ساخت های مناسب برای بازسازی علوم انسانی

9

ارتقای بینش سیاسی و اجتماعی دانشجویان با برگزاری همایش

10

بومی سازی علوم انسانی بر اساس مبانی اسلامی

11

چگونه التزام عملی والدین به ارزش های اسلامی

12

رعایت کردن آموزه های اسلامی در دانشگاه اسلامی

13

عمل کردن به گفته ها توسط خانواده

14

برقراری همایش آموزش کاربردی برای استادان در خصوص شیوه های نوین تدریس بر محور اخلاق اسلامی

15

همکاری جدی حوزه و دانشگاه و راهیابی استادان و دانشجویان به حوزه

16

برگزاری اردوهای دانشجویی به منظور تمرین عملی و نشر اخلاق و آداب اسلامی بین دانشجویان

17

تهیه فضاهای لازم جهت فعالیت های فرهنگی، مذهبی و ورزشی در دانشگاه ها

18

ایجاد تحول در برخورد مدیریت و کارکنان و اساتید با دانشجویان

19

برگزاری نماز جماعت و ارجای ارزش های دینی در محیط دانشگاه

20

میدان دادن به بسیج دانشجویی و هدایت و تأثیر و گسترش آنها

21

قانونمند کردن فعالیت فرهنگی دانشجویان به منظور فراهم آوردن محیطی سالم برای ارتقای اندیشه دینی

22

بازسازی نظام فرهنگی دانشگاه ها متناسب با ارزش های اسلامی جامعه

23

افزایش مسئولیت پذیری فرهنگی و اجتماعی در بین مدیران دانشگاه

24

تشکیل کنفرانس ها و تشکل های استادی و دانشجویی جدا جدا و با هم، جهت تبیین اسلام

25

نقش خانواده به عنوان الگوی دینی فرزندان

1. جز عوامل یاد شده چه مواردی در تحکیم ارزش های اسلامی در بین دانشجویان وجود دارد؟ (لطفاً بنویسید)

چه راهکارهایی جهت تحکیم ارزش های اسلامی در جوانان پیشنهاد می کنید؟ (لطفاً بنویسید)

0

مربی گرامی؛

تربیت اخلاقی بخش قابل توجهی از برنامه ها و فعالیت های تربیتی ما را در خصوص نسل آینده به خود اختصاص داده است. در عین حال، این ساحت از تربیت نیز همچون دیگر ساحت ها، از بروز آفت ها و آسیب هایی که در روند آن اختلال ایجاد می کند، در امان نیست. نوشتار حاضر در پی آن است آسیب شناسی آموزش تربیتی مدارس پیش دبستانی از دیدگاه مربیان مدارس پیش دبستانی ناحیه یک استان قم مورد بررسی قرار دهد. لذا خواهشمند است با مطالعه دقیق سؤالات و گذاردن علامت√ درمقابل گزینه‏ی مورد نظر ما را مورد لطف خود قرار دهید، مطئن باشید اطلاعات مربوط به شما کاملاً محرمانه تلقی شده و فقط در تجزیه و تحلیل مورد استفاده قرار می‏گیرد. پیشاپیش از دقت نظر، پاسخ صادقانه و صریح شما کمال تشکر را داریم.

مشخصات فردی

1. نام و نام خانوادگی ……………… (الزامی نیست)

2. سن: زیر 25 سال* 30-25 سال * 40-30 سال * 40سال به بالا *

3. مقطع تحصیلی: کاردانی * کارشناسی * کارشناسی ارشد و بالاتر*

4. سابقه کار: زیر 5 سال * 10- 5 سال * 15-10 سال * 15 سال و بالاتر *

ردیف

تأثیر هر کدام از موارد زیر در روش های آموزش تربیتی پیش دبستانی تا چه حد است.

بسیارزیاد

5

زیاد

4

متوسط

3

کم

2

بسیار کم

1

1

روش تحکم و تحمیل به جای حکمت و تحلیل

2

در نظر نگرفتن ویژگی های تحولی متربی (علایق، رغبت ها)

3

نادیده گرفتن نیازهای کودکان

4

اجبار در پایبندی به رفتارهای اخلاقی

5

ارتباطی یک جانبه و بدون زمینه سازی مناسب

6

کم توجهی به اصل دین محوری

7

کم توجهی به تجارب دینی فردی

8

در نظر نگرفتن اصل فطرت

9

نبود دین محوری در برنامه تعلیم و تربیت

10

فقدان آزادی در تعلیم و تربیت بویژه تربیت دینی

11

تندی در تعاملات با کودکان

12

ارتباط نامطلوب میان مسئولان

13

برخورد فیزیکی در محیط های تربیتی

14

غفلت از شیوه مناظره و احترام به نظر مخالف

15

ضعف دانش و تخصص تربیتی مربیان

16

نبود هماهنگی بین نیروی انسانی

17

آموزش یکنواخت

18

بی حرکت و غیرفعال

19

فقدان ممارست

20

اکتفا به شیوه ی مستقیم، سطحی، غیر مستمر و غیر تدریجی

21

ناهماهنگ بودن دروس با موقعیت سنی و سطح شناختی و عاطفی و نیاز متربی

22

ضعف در پرداختن به فوق برنامه

1. جز موارد ذکر شده چه عواملی به عنوان آسیب های آموزش تربیتی مدارس پیش دبستانی وجود دارد؟ (لطفاً بنویسید)

2. چه راهکارهایی برای جلوگیری از آسیب های آموزش تربیتی پیشنهاد می کنید؟ (لطفاً بنویسید)

0

معلم گرامی؛

پرخاشگری دوران خردسالی پیش بینی کننده ی رفتارهای پرخطر بعدی است. کودکان پرخاشگر به علت نداشتن روابط اجتماعی سالم و شیوه های حل تعارض فردی و گروهی دست به اعمال تند و خشن می زنند. به این ترتیب باید در روند کاهش این امر تلاش کنیم تا رفتارهای بعدی کودکان دچار ناهنجاری نشود. بر این مبنا، مقاله حاضر به بررسی راهکارهای تربیتی کاهش پرخاشگری کودکان با رویکرد به دیدگاه معلمین مقطع ابتدایی ناحیه 4 استان قم تدوین شده است. تجارب و دیدگاه های شما در این زمینه می تواند بسیار مفید باشد، لذا خواهشمند است با مطالعه دقیق مؤلفه ها و گذاشتن علامت √ در مقابل گزینه مورد نظر ما را مورد عنایت خود قرار دهید. مطمئن باشید دیدگاه ها و نظرات مربوط به شما محرمانه خواهد ماند.

مشخصات فردی

1. نام و نام خانوادگی ……………… (الزامی نیست)

2. جنسیت: زن * مرد*

3. سن: زیر 25 سال* 30-25 سال * 40-30 سال * 40سال به بالا *

4. تحصیلات: فوق دیپلم * لیسانس * فوق لیسانس *

ردیف

نقش هر کدام از موارد زیر را در کاهش پرخاشگری کودکان مشخص کنید.

کاملاً

موافقم

(5)

موافقم

(4)

نظری ندارم

(3)

مخافم

(2)

کاملاً

مخافم

(1)

1

برقراری روابط عاطفی بین والدین و کودک

2

مشارکت والدین با کودک در زمینه ی بازی و نقاشی

3

تعریف کردن قصه توسط والدین

4

کتاب داستانی مناسب با رویکرد کتاب درمانی

5

شرکت در کلاس های ورزشی

6

حضور در کلاس های نقاشی

7

فراهم کردن فضایی آرامش بخش در خانه

8

نحوه برخورد والدین با نیازهای کودک

9

گذراندن زمان بیشتر والدین با کودکان

10

پرهیز از برخوردهای لفظی و بدنی در حضور کودک

11

رفع نیازهای فیزیولوژی در کودک

12

مسئولیت دادن به کودک

13

وجود الگوهای مناسب

14

روابط عاطفی بین اعضای خانواده

15

تشویق کودکان به مطالعه ی کتاب های مناسب و آموزنده

16

جلوگیری از دیدن فیلم های خشن

17

افزایش فعالیت جسمی و فعالیت های فیزیکی

18

آگاه کردن کودکان با پیامدهای رفتار پرخاشگرانه

19

آشنا کردن کودک پرخاشگر با حقوق دیگران و قوانین و احترام به انسان ها

20

عدم عصبانیت شدید والدین موقع پرخاشگری کودک

21

بها ندادن به لجبازی ها

22

کنترل زمان بازی های رایانه کودکان توسط والدین

23

تبیین کردن معیارهای استفاده از بازی های رایانه توسط والدین

24

اتخاذ تدابیر صحیح در خصوص خرید بازی توسط والدین

25

کنترل سی دی ها قبل از بازی کودکان توسط والدین

1- جز موارد بالا چه راهکارهایی برای جلوگیری از کاهش پرخاشگری کودکان پیشنهاد می کنید؟

0

دانش آموز عزیز؛

اضطراب در هر کاری و در همه ی افراد وجود دارد. محقق درصدد است به بررسی راهکارهای کاهش اضطراب امتحان در بین دانش آموزان مقطع راهنمایی بپردازد. تجارب ارزنده شما می تواند ما را یاری نماید، لذا از جنابعالی انتظار می رود با مطالعه دقیق و با گذاشتن علامت√ در مقابل گزینه مورد نظر ما را مورد لطف و عنایت خود قرار دهید. از اینکه باصبر و حوصله به سؤالات ما پاسخ می دهید پیشاپیش از شما قدردانی می نماییم.

نام خانوادگی: ……………………… (الزامی نیست)

جنسیت: دختر پسر پایه تحصیلی:

خیلی کم

کم

متوسط

زیاد

خیلی زیاد

لطفاً ارزیابی خودتان را در مورد هرکدام از موارد زیر درخصوص کاهش اضطراب امتحان در دانش آموزان مشخص نمایید.

ردیف

استفاده از روش تدریس فعال

1

بالا بردن تمرکز در دانش آموزان

2

شناسایی دشواری های یادگیری دانش آموزان

3

استفاده از محیط مناسب برای برگزاری امتحان

4

ارزشیابی مستمر دانش آموزان در طول سال تحصیلی

5

برقراری بحث های گروهی و مشارکت دانش آموزان در آن

6

تقویت کردن اعتماد به نفس دانش آموزان

7

آموزش روش های صحیح مطالعه به دانش آموزان

8

آگاه کردن دانش آموزان نسبت به توانایی های خود

9

حضور مستمر در کلاس و علاقه به تحصیل

10

فرصت دادن برای بروز توانمندی های دانش آموزان در کلاس

11

کاهش اضطراب در اثر بی توجهی به آن

12

آگاه کردن دانش آموزان در مورد شیوه ی برگزاری امتحان

13

عدم تغییر جای دانش آموزان در حین برگزاری امتحان

14

بیان جملات آرامش بخش به دانش آموزان توسط معلم قبل از جلسه امتحان

15

فراهم نمودن شرایط عاطفی مناسب در ایام امتحانات توسط والدین

16

توجه به مسائل دینی (با وضو بودن- خواندن دعای مطالعه)

17

استفاده از برنامه ریزی درسی مناسب توسط مسئولین مدرسه (مشاوره)

18

انتظار داشتن معلمان از کسب نمرات دانش آموزان نسبت به استعدادشان

19

تشویق کردن دانش آموزان برای کسب موفقیت هایش

20

1- به نظر شما غیر از موارد ذکر شده چه عواملی در کاهش اضطراب امتحان تأثیر گذار است؟

2- چه راهکارهایی برای جلوگیری از اضطراب امتحان در بین دانش آموزان پیشنهاد می کنید؟

0

دانشجوی عزیز؛

هدف از پرسشنامه حاضر بررسی علل مسئولیت گریزی در بین دانشجویان رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم می باشد. بنابراین نظر شما می تواند در شناخت و ارائه راهکار بسیار سودمند باشد لذا از شما دانشجوی عزیز خواهشمندم با مطالعه دقیق پرسشنامه و گذاردن علامت √ برای پاسخ درست محقق را در انجام این تحقیق یاری رسانید. اطمینان داشته باشید اطلاعات مربوط به شما محرمانه تلقی شده و فقط در تجزیه و تحلیل استفاده می شود از اینکه صادقانه به سؤالات پاسخ می دهید تشکر می نماییم.

مشخصات فردی

1. نام و نام خانوادگی ……………… (الزامی نیست)

2. جنسیت: مرد زن 3. وضعیت تأهل: مجرد متأهل

4. سن: زیر 20 سال 25-20 سال 30-25 سال 30سال به بالا

ردیف

تأثیر هریک از عوامل مسئولیت گریزی را در دانشجویان مشخص نمایید.

خیلی زیاد

5

زیاد

4

متوسط

3

کم

2

خیلی کم

1

1

ندادن فرصت برای تصمیم گیری

2

سرخوردگی از تحولات اجتماعی

3

بهره گیری از ابزارها و امکانات ارتباطی و اطلاع رسانی و رسانه ای

4

نداشتن هدف

5

تغییر ناپذیری شرایط

6

تحمیل مسئولیت پذیری

7

رفتارهای دوگانه ی مسئولین

8

عمل نکردن به تعهدات

9

نبود عدالت در بین افراد

10

بی توجهی به نیازهای دیگران

11

گریز از موقعیت های استرس زا

12

سوء تعبیر (سیاسی مراتب رفتارهای تربیتی)

13

ارزش قائل نبودن برای وقت خود و دیگران

14

نداشتن انگیزه ی تحصیلی

15

نداشتن تصور مثبت از خود

16

نداشتن زمینه ی موفقیت

17

فقدان نگرش مثبت نسبت به توانمندی دانشجویان

18

خود کم بینی (احساس حقارت)

19

الگوگیری از افراد نامناسب

20

همنوایی با دوستان، همکلاسی ها (همالان)

21

ضعف سیستم های آموزشی در شکل دادن مسئولیت

22

عمل نکردن متولیان تعلیم و تربیت به مسئولیت های خود

1. جز عوامل یاد دشده چه مواردی در مسئولیت گریزی جوانان مؤثر است؟ (لطفاً بنویسید)

2. چه راهکارهایی جهت مقابله با مسئولیت گریزی پیشنهاد می کنید؟ (لطفاً بنویسید)

0

دانشجوی عزیز؛

در این مطالعه محقق درصدد است نقش تعلیم و تربیت در تحقق سبک زندگی اسلامی ایرانی را از دیدگاه دانشجویان رشته علوم تربیتی                     دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم مورد بررسی قرار دهد. لذا تجارب ارزنده شما در این زمینه می تواند ما را یاری نماید. از شما دانشجوی گرامی انتظار می رود     با مطالعه دقیق و با گذاشتن علامت √ در مقابل گزینه مورد نظر ما را مورد لطف و عنایت خود قرار دهید. مطمئن باشید دیدگاه ها و نظرات مربوط به شما محرمانه است و صرفاً در تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد. از اینکه با صبر و حوصله به سؤالات ما پاسخ می دهید پیشاپیش از شما قدردانی می نماییم.

مشخصات فردی

1. نام و نام خانوادگی ……………… (الزامی نیست)

2. جنسیت:              زن *                     مرد*                  

3. وضعیت تأهل:       مجرد*                  متأهل*

4. سن:                 زیر 20 سال *         25-20 سال  *            30-25 سال*             30سال به بالا*

 

ردیف

تأثیر هریک از موارد زیر را در تحقق سبک زندگی اسلامی ایرانی مشخص نمایید.

بسیار زیاد

5

زیاد

4

متوسط

3

کم

2

بسیار کم

1

1

بهره گیری از کارشناسان مذهبی و روان شناسان در مدارس

 

 

 

 

 

2

استفاده از محصولات فرهنگی با رویکردی بر آموزه های دین

 

 

 

 

 

3

رفع ابهامات دینی دانش آموزان

 

 

 

 

 

4

طراحی فضاهای کلاس ها متناسب با الگوی اسلامی و معماری ایرانی

 

 

 

 

 

5

داشتن برنامه های مشخص در مدرسه برای زندگی اجتماعی

 

 

 

 

 

6

آشنا نمودن دانش آموزان با آموزه های دین مبین اسلام

 

 

 

 

 

7

برقراری ارتباط بین دانش آموزان و خانواده های نمونه صاحب سبک زندگی اسلامی ایرانی

 

 

 

 

 

8

گنجاندن آموزه های اسلامی ایرانی در محتوای دروس اجتماعی

 

 

 

 

 

9

برقراری سطح تناسب این دروس با شرایط زمانی

 

 

 

 

 

10

دعوت از اساتید علوم دینی در برنامه ریزی درسی

 

 

 

 

 

11

گنجاندن آموزه های قرآنی در محتوای کتب درسی

 

 

 

 

 

12

برقراری ارتباط بین کادر آموزشی مدارس و اساتید علوم دینی

 

 

 

 

 

13

زمینه و شرایط مساعد برای آموزش آموزه های دینی

 

 

 

 

 

14

استفاده از فن آوری های آموزشی جهت آموزش زندگی اسلامی ایرانی

 

 

 

 

 

15

برقراری بحث گروهی میان دانش آموزان با محوریت سبک زندگی

 

 

 

 

 

16

برگزاری جلسات پرسش و پاسخ با حضور اساتید مجرب دینی

 

 

 

 

 

17

به کارگیری معلمین متعهد و مؤمن

 

 

 

 

 

18

استفاده معلمان از پوشش اسلامی ایرانی به عنوان الگوی عملی

 

 

 

 

 

19

دانش تخصصی و روز آمد بودن اطلاعات معلم

 

 

 

 

 

20

مراقبت رفتاری و کلامی معلم

 

 

 

 

 

1. جز موارد ذکر شده تعلیم و تربیت چه تأثیری در تحقق زندگی اسلامی ایرانی دارد؟ (لطفاً بنویسید)
0

باسمه تعالی

همکارمحترم، ضمن عرض سلام و آرزوی توفیق روزافزون برای حضرت عالی،همان طور که استحضار دارید؛ گرایش به مطالعه می تواند، افق های تاریک ذهن انسان را به روشنایی تبدیل کند، ولی متاسفانه درجوامع کنونی بنا به دلایلی عادت به مطالعه کمرنگ شده است.

خواهشمند است به سئوالات زیر که جهت تحقیق پیرامون " بررسی میزان وعوامل تاثیرگذاربه مطالعه معلمان به منظورارائه الگو برتقویت وایجاد عادت به مطالعه دربین آنان درسه دوره ابتدایی، راهنمایی، متوسطه " تدوین شده است، بامطالعه دقیق،نظر خودرا درهرمورد باپرکردن قسمتهای خالی یا گذاشتن علامت (ضربدر) درقسمت مناسب مشخص فرمایید. ازاین که باما همکاری می کنید، صمیمانه تشکر می نمائیم.

1-دوره­ای که شمادرآن تدریس می کنید:

ابتدایی

راهنمایی

متوسطه

2-جنسیت:

زن

مرد

3-وضعیت تأهل:

مجرد

متأهل

مطلقه

4-نوع استخدام:

رسمی

پیمانی آزمایشی

حق­التدریس

لیسانس

سایر

5-درجه تحصیلی:

دیپلم

فوق دیپلم

لیسانس

فوق لیسانس

دکترا

6-آیا در آموزشگاه شما کتابخانه وجود دارد؟

بلی

خیر

7-آیا در منزل کتابخانه دارید؟

بلی

خیر

8-تدریس موظف شما در هفته (چند ساعت؟)

12

24

36

9-آیا شغل دیگری دارید؟

بلی

خیر

10- روزانه چند ساعت مطالعه می­کنید؟

هیچ

تا 1 ساعت

1تا2 ساعت

2تا4ساعت

4تا6ساعت

11-آیا روزنامه ویا مجله مطالعه می­کنید؟

بلی

خیر

12-آیا کتابهای غیر درسی را مطالعه می­کنید؟

بلی

خیر

13-در چه زمینه­هایی مطالعه می­کنید؟

دینی، اخلاقی

تاریخی

سیاسی، اجتماعی

رمان و داستان

علمی و آموزشی

14-مکان مطالعه شما کدام است؟ (بیشتر کجا)

کتابخانه شخصی

کتابخانه مدرسه

کتابخانه عمومی

سایر

15-دسترسی شما به کتابخانه­ها؟

آسان

دشوار

مراجعه نمی­کنم

16-آیا در منزل رایانه دارید؟

بلی

خیر

17-آیا عضو انجمن­های علمی آموزشی هستید؟

بلی

خیر

18 آیا تا کنون در مسابقات علمی شرکت کرده­اید؟

بلی

خیر

19-آیا عضو یک از مراکز تحقیقاتی هستید؟

بلی

خیر


لطفا جمله­های زیر را به دقت مطالعه فرمایید و میزان اهمیت هریک را با یک مقیاس پنج درجه ای با گذاشتن علامت (ضربدر) مشخص کنید

الف: عوامل تأثیر گذار بر مطالعه معلمان

ردیف

گویه­ها

هیچ

کم

تا حدودی

زیاد

خیلی زیاد

1

برگزاری مسابقات علمی در بین معلمان و دادن پاداش­های مناسب براساس نتایج مسابقات

2

توسعه کتابخانه­های مدارس و افزایش تعداد و تنوع کتاب­های موجود درآنها

3

ملزم کردن معلمان در ارائه یک تحقیق یا یک مقاله علمی در هر سال تحصیلی و منظورکردن آن به عنوان ملاکی برای ارتقای گروه

4

تشکیل گروههای مطالعه و پژوهش در مدارس و تشویق معلمان به مشارکت در این گروه­ها وایجاد فعالیت­های تحقیقی و مطالعه­ای

5

برگزاری همایش­های علمی و دعوت از معلمان برای ارائه مقاله و پژوهش­های علمی خود

6

موظف کردن معلمان به ایراد سخنرانی برای اولیای دانش آموزان در جلسات انجمن اولیا و مربیان

7

وجودکتابخانه­های عمومی با امکانات مناسب و ارائه کتاب مورد نیاز به معلمان

8

وجود کتابخانه واطاق مطالعه درمنزل

9

داشتن برنامه منظم درشبانه روز برای مطالعه

10

ترغیب وتشویق اعضای خانواده انگیزه مطالعه را تقویت می کند

11

توزیع رایگان نشریات و کتابهای علمی بین معلمان به طور سالیانه

12

اجرای طرح های تحقیقاتی مانند طرح معلم پژوهنده بین معلمان

13

برگزاری کلاس­های آموزشی روشهای تحقیق و مطالعه

14

برگزاری بازدیدهای علمی مانند نمایشگاه­های کتاب


ب: موانع مطالعه معلمان

ردیف

گویه­ها

هیچ

کم

تا حدودی

زیاد

خیلی زیاد

15

نداشتن علاقه شخصی به مطالعه

16

نبودن کتابهای مورد علاقه

17

دردسترس نبودن کتابخانه های عمومی

18

نداشتن کتابخانه شخصی

19

گرانی کتاب ومجلات

20

خستگی ناشی از کار روزانه

21

نداشتن وقت کافی برای مطالعه به علت اشتغال زیاد

22

نداشتن برنامه منظم مطالعه

23

نداشتن قدرت مالی برای خرید کتاب ومجلات

24

آشنا نبودن بافعالیت های تحقیقاتی وروش های مطالعه

25

دسترسی نداشتن به سی دی های آموزشی واینترنت

26

برنامه های تلویزیون از موانع مطالعه

ج: راه­های تقویت و ایجاد عادت به مطالعه

27

تعیین دقیق هدف و انگیزه کافی و لازم برای مطالعه

28

وضعیت بدنی صحیح در هنگام مطالعه و قبل و بعد از آن

29

تصویر ذهنی مثبت از خود

30

ساختن تکیه گاههای ذهنی مناسب وتداعی های قابل قبول برای مطالعه

31

حالت نشاط وشادابی فکری برای افزایش درک و سرعت در مطالعه

32

تجسم هدف قبل از مطالعه

33

ارزیابی مناسب و به موقع از روند پیشرفت کار

34

استراحت­های مناسب و صحیح برای افزایش بازدهی در مطالعه بعدی

35

حتی الامکان مطالعه در مکان ثابت و مشخص

36

مطالعه در محیط آرام و بی مزاحمت

37

تنظیم اوقات مناسب برای مطالعه

38

مطالعه در زمان های کوتاه و پی در پی

39

جدی گرفتن مطالعه و بها دادن به آن

40

برخورد سؤالی با کتاب و مباحث آن

41

یادداشت برداری از مطالب

42

خلاصه نویسی

43

زنده نگه داشتن انگیزه و هدف مطالعه در طول کار

0

پرسشنامه اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر STAI

مفاهیم اضطراب آشکار و پنهان، در ابتدا به وسیله کتل و سپس به صورت کاملتری توسط اشپیل برگر(1970) مطرح شد (1*، ص 33).

پرسشنامه اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگرکه به پرسشنامه STAI معروف است، به طور عمیقی در پژوهش ها و فعالیت های بالینی مورد استفاده قرار گرفته است. این پرسشنامه شامل مقیاس های جداگانه خود سنجی، برای اندازه گیری اضطراب آشکار و پنهان می باشد. (1*، ص 112).

اضطراب آشکار (S)، می تواند به عنوان مقطعی از زندگیِ یک شخص محسوب شود یا به عبارتی، بروز آن موقعیتى است و اختصاص به موقعیتهاىِ تنش زا (جر و بحث‏ها، از دست دادنِ موقعیتهاى اجتماعى، تهدید امنیت و سلامت انسان) دارد (2، ص 3). اما، اضطرابِ پنهان (T)، به تفاوتهایى فردی، در پاسخ به موقعیت هایِ پر استرس با میزان های مختلف اضطراب آشکار، دلالت دارد. اضطراب آشکار و پنهان، در برخی زمینه ها به مثابه انرژی جنبشی و پتانسیل، با هم قابل مقایسه هستند. اضطراب آشکار همانند انرژى جنبشى، به یک عکس‏العمل یا فرایند ملموس اشاره دارد که در زمانى معین و در سطحى معین از شدت واقع مى‏ شود. اضطراب پنهان، همانند انرژی پتانسیل، به تفاوت های فردی در عکس العمل ها اشاره دارد. انرژی پتانسیل، به تفاوت هایی در میزانِ انرژی جنبشی اشاره دارد که با یک موضوع جسمانی ویژه، همراه شده است و در صورتی که یک نیروی مناسب پدید آید، می تواند ظاهر شود (1*، ص 35-33).

توصیف پرسشنامه STAI

پرسشنامه اضطراب آشکار و پنهان STAI شامل مقیاس های جداگانه خود سنجی، برای اندازه گیری اضطراب آشکار و پنهان می باشد. مقیاسِ اضطرابِ آشکار (فرم y-1 از STAI) شامل بیست جمله است که احساسات فرد را در «این لحظه و در زمانِ پاسخگویی» ارزشیابی می کند. مقیاس اضطرابِ پنهان فرم y-2 از STAI هم شامل بیست جمله است که احساسات عمومی و معمولیِ افراد را می سنجد. نمونه مقیاس ها در انتهای مبحث آورده شده است (1*، ص 112).

اجرا و نمره گذاری

اجراء: پرسشنامه اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر که برای استفاده های خود اجرایی طراحی شده است، می تواند به دو صورت فردی و یا گروهی مورد استفاده قرار بگیرد. این پرسشنامه دارای محدودیت های زمانی نیست. دانشجویان کالج جهت تکمیل هر کدام از دو مقیاس به زمانی در حدود شش دقیقه نیاز دارند. افرادی که دارای تحصیلات پائینتری هستند و یا دارای پریشانیِ عاطفی می باشند، ممکن است برای تکمیل هر مقیاس، به ده دقیقه زمان نیاز دارند. دستورالعمل کامل کردن مقیاس های اضطراب آشکار و پنهان، بر روی فرم های آزمون چاپ شده اند. معیار اعتبار پرسشنامه، این است که آزمودنی ها به صورت واضحی دستورالعمل مقیاس های" حالت" و " صفت" را متوجه شوند. بدین معنا که در پاسخگویی به مقیاس اضطراب آشکار، باید آنها احساسات خودشان را در لحظه کنونی " زمان تکمیل فرم" و در پاسخگویی به مقیاس اضطراب پنهان، باید احساسات معمولی و غالبِ اوقاتشان را بیان نمایند. و جهت صداقت در پاسخگویی افراد به آزمون، باید به آزمودنی گفته شود که پاسخ های آنها به عنوان راز حفظ خواهد شدو بخصوص گفته شود که نتایج به آنها منعکس می گردد آنگاه پاسخ های آنها، به طور عینی و واقعی خواهد بود

ارزشیابی اضطراب آشکار می تواند برای هر موقعیتِ با فاصله زمانی که مد نظر پژوهشگر و یا متخصص بالینی باشد، بکار گرفته شود و در این نوع پژوهش ها بهتر است به شرکت کنندگان آموزش داده شود که احساس خود رادر قسمت شروع پژوهش و یا بخش پایانی آن بیان نمایند.

اغلب مردم، مشکلی در پاسخگویی به عباراتِ اضطراب آشکار در یک موقعیت ویژه یا لحظه ای خاص از زمان ندارند (1، ص 118- 115).

در پاسخگویی آزمودنیها به مقیاس اضطراب آشکار، تعدادی گزینه برای هر عبارت ارائه شده است که آزمودنیها باید گزینه ای را که به بهترین وجه، شدت احساس او را بیان می کند را انتخاب نماید. این گزینه ها عبارتند از:

1- خیلی کم 2- کم 3- زیاد 4- خیلی زیاد

در پاسخگویی به مقیاس اضطراب پنهان، آزمودنی ها باید گزینه ای را که نشان دهنده احساس معمولی و غالب اوقات آنها است را در مقیاسی چهار گزینه ای به شرح زیر انتخاب نمایند:

1- تقریباً هرگز 2- گاهی اوقات 3- بیشتر اوقات 4- تقریباً همیشه

به هر کدام از عباراتِ آزمون STAI، بر اساس پاسخ ارائه شده، وزنی بین 1 تا 4 تخصیص می یابد. نمره 4، نشان دهنده حضور بالایی از اضطراب است، که ده عبارت مقیاس اضطراب آشکار و یازده عبارت مقیاس اضطراب پنهان، بر این اساس نمره گذاری می شوند. برای نمره گذاری سایر عبارات، رتبه بالا برای هر عبارت، نشان دهنده عدم اضطراب است که ده عبارت اضطراب آشکار و نه عبارت مقیاس اضطراب پنهان را شامل می شود.

وزن های نمره گذاری، برای عباراتی که حضور اضطراب را نشان می دهند، همانند مواردی است که بر روی فرم آزمون سیاه شده است. وزن های نمره گذاری، برای عباراتی که عدم اضطراب را نشان می دهند، به صورت معکوس است. به عبارت دیگر متناسب با عبارات، نمرات پاسخها به جای 4- 3- 2- 1 به حالت 1- 2- 3- 4 وزن داده می شوند. عباراتی که نشان دهنده عدم وجود اضطراب هستند و در هنگام نمره گذاری به صورت معکوس وزن داده می شوند عبارتند از:

20- 19- 16- 15- 11- 10- 8- 5- 2- 1: مقیاس اضطراب آشکار

39- 36- 34- 33- 30- 27- 26- 23- 21-: مقیاس اضطراب پنهان

برای به دست آوردن نمره فرد در هر کدام از دو مقیاس- با توجه به این نکته که برخی از عبارتها به صورت معکوس نمره گذاری می شوند- مجموع نمرات بیست عبارت هر مقیاس محاسبه می گردد. بنابراین نمرات هر کدام از دو مقیاس اضطراب آشکار و پنهان، می تواند در دامنه ای بین 80 – 20 قرار بگیرد (1*، ص 121-114).

ملاکهای تفسیری، جهت اضطراب آشکار و پنهان بر اساس پژوهش هنجاریابی آزمون اضطراب آشکار و پنهان (مهرام، 1372) به عبارت زیر می باشد (1*، ص 102).:

اضطراب آشکار:

اضطراب پنهان:

میزان اضطراب از 31 – 20 اضطراب خفیف

میزان اضطراب از 42 – 32 اضطراب متوسط به پایین

میزان اضطراب از 53 – 43 اضطراب متوسط به بالا

میزان اضطراب از 64 – 54 نسبتاً شدید

میزان اضطراب از 75 – 65 شدید

میزان اضطراب از 76 به بالا بسیار شدید

میزان اضطراب از 31 – 20 اضطراب خفیف

میزان اضطراب از 42 – 32 اضطراب متوسط به پایین

میزان اضطراب از 52 – 43 اضطراب متوسط به بالا

میزان اضطراب از 62 – 53 نسبتاً شدید

میزان اضطراب از 72 – 63 شدید

میزان اضطراب از 73 به بالا بسیار شدید

هنجاریابی و محاسبه پایایی و روایی آزمون

مهرام در سال 1372 مطالعه ای جهت استاندارد سازی آزمون اشپیل برگر انجام داد. او ضریب پایایی آزمون را در دو گروه هنجار و ملاک به طور مجزا مورد بررسی قرار داد. میزان پایایی برای گروه هنجار (600 نفر)، در مقیاس اضطراب آشکار و پنهان بر اساس آلفای کرانباخ به ترتیب برابر با 9084/0 و 9025/0 است، و این میزان در گروه ملاک(130 نفر) برابر با 9418/0 است. علاوه بر این، پایایی آزمون، از طریق نسبت واریانس نمرات حقیقی به واریانس مشاهده شده محاسبه، و مقدار آن در گروه هنجار 945/0 ثبت شد. خطای استاندارد اندازه گیری آزمون برابر با 64/4 محاسبه شد. همچنین همبستگی نمرات مشاهده شده با نمره حقیقی برابر با 972/0 و با نمرات خطا، برابر با 234/0 محاسبه گردید.

علاوه بر این، مطالعه دارای روایی، از نوع ملاکی همزمان است.که جهت روایی، متناسب با حجم نمونه ملاک (130 فرد مضطرب با تشخیص روان پزشک)، 130 نفر از نمونه هنجار (با رعایت نسبت جنسیت وگروههای سنی اعضاء نمونه ملاک) به طور تصادفی انتخاب شدند و سپس جهت مطالعه روایی آزمون، میانگین های اضطراب آشکار و پنهان و بالاخره اضطراب مجموع در دو سطح 95/0 و 99/0 به صورت مجزا محاسبه شد که نتایج محاسبه اطمینان 95درصد و 99درصد معنادار بود. شاخص های هنجاری، به تفکیک مشاغل و مدارک تحصیلی مختلف، در زمینه های اضطراب آشکار، پنهان و اضطراب مجموع از دیگر نتایج این پژوهش است (1، ص 109- 52).

همچنین پایایی این پرسشنامه در تحقیقات مختلف 87 درصد محاسبه گردیده است(3، ص 76) کاظمی ملک محمودی (1382) و روحی (1384) نیز در مطالعه مقدماتی[4] میزان پایایی آزمون

اسپیلبرگر را به ترتیب 89 و 90درصد محاسبه کردند (4، ص 69) (، ص 76)

علاوه بر این مطالعات نشان مى‏دهد که همبستگى بین دو فرم اضطراب بسیار بالا می باشد (96/0 تا 98/0) و همبستگی بین مقیاس خصیص ه‏اى اضطراب اسپیل برگر و مقیاس هاى دیگر که سازه اضطراب را مى ‏سنجند بالا می باشد به طوری که همبستگى این مقیاس با آزمونASQ [5] بین 75/0 تا 77/0 درصد، همبستگى آن با مقیاس TMAS[6] از 79/0 تا 83/0 برآورد شده است (اسپیل برگر، 1983، به نقل از مهرام، 1372) (2، ص 3).

فهرست منابع:

1. بهدانی فاطمه، سرگلزایی محمدرضا، قربانی اسماعیل. مطالعه ارتباط زندگی با افسردگی و اضطراب در دانشجویان سبزوار. اسرار- مجله دانشکده علوم پزشکی و خدمات درمانی سبزوار. سال هفتم. شماره 2. تابستان 1379

2. غبارى ‏بناب باقر. رابطه عفو و گذشت با میزان اضطراب در والدین کودکان استثنایى و عادى. مجلات حوزه و دانشگاه.شماره 31

3. روحی قنبر، رحمانی حسین، عبداللهی علی اکبر، محمودی غلامرضا. تاثیر موسیقی بر میزان اضطراب و برخی از متغیزهای فیزیولوژیک بیماران قبل از عمل جراحی شکم. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان. دوره هفتم. شماره 1. بهار و تابستان 1384

4. کاظمی ملک محمودی شیدا. بررسی تاثیر موسیقی بر میزان اضطراب کودکان سن مدرسه بستری در بیمارستان کودکان طالقانی گرگان 1382-1381

مقیاسِ اضطرابِ آشکار فرم y-1 از STAI

راهنمایی: این پرسشنامه شامل جمله هایی است که مردم برای شرح و توصیف خود به کار می برند. هر جمله را با دقت بخوانید و سپس گزینه ای را که بیانگر احساس فعلی شما در این لحظه است برگزینید هیچ پاسخی به عنوان پاسخ غلط و یا صحیح قلمداد نمی شود. لذا بهترین گزینه ای که احساس شما را توصیف می کند را با زدن یک ضربدر مشخص کنید.

خیلی کم کم زیاد خیلی زیاد

1- احساس آرامش می کنم.

2- احساس امنیت می کنم.

3- احساس تنش می کنم.

4- احساس می کنم در فشار روحی هستم.

5- احساس آسودگی می کنم.

6- احساس آشفتگی می کنم.

7- نگران پیشامد های ناگواری هستم.

8- احساس رضایت خاطر می کنم.

9- احساس ترس می کنم.

10- احساس راحتی می کنم.

11- به خودم اطمینان دارم.

12- اعصابم ناراحت است.

13- احساس بی قراری می کنم.

14- نمی توانم تصمیم بگیرم.

15- آرامش جسمی دارم.

16- احساس می کنم قانع هستم.

17- نگران هستم.

18- افکار مغشوشی دارم.

19- احساس می کنم ثابت قدم هستم.

20- شاداب و سرحال هستم.

مقیاس اضطرابِ پنهان فرم y-2 از STAI

راهنمایی: این پرسشنامه شامل جمله هایی است که مردم برای شرح و توصیف خود به کار می برند. هر جمله را با دقت بخوانید و سپس گزینه ای که احساس معمولی شما در اغلب اوقات بیان می کند، برگزینید.

برای انتخاب هر گزینه زمان زیادی را صرف5 نکنید. بهترین گزینه ای که احساس شما را توصیف می کند را با زدن یک ضربدر مشخص کنید.

تقریباً هرگز گاهی اوقات بیشتر اوقات تقریباً همیشه

21- شاداب و سرحال هستم.

22- احساس می کنم عصبانی و بی قرار هستم.

23- احساس می کنم از خودم رضایت دارم.

24- آرزو می کنم می توانستم به اندازه دیگران خوشحال باشم.

25- احساس می کنم وامانده ام.

26- احساس می کنم راحت هستم.

27- آرام، خونسرد و ملایم هستم.

28- احساس می کنم مشکلات بقدری رویهم انباشته شده است که نمی توانم بر آنها غلبه کنم.

29- درباره چیزی که واقعاً مهم نیست بیش از حد نگرانم.

30- خوشحالم.

31- افکار پریشانی دارم.

32- به خودم مطمئن نیستم.

33- احساس امنیت می کنم.

34- به آسانی تصمیم می گیرم.

35- احساس بی کفایتی می کنم.

36- خرسند هستم.

37- یک فکر بی اهمیت از ذهنم می گذرد و آزارم می دهد.

38- نومیدی من به حدی است که نمی توانم آنرا از ذهنم بیرون کنم.

39- شخص ثابت قدمی هستم.

40- وقتی به رغبت ها و تمایلات گذشته خود می اندیشم دچار تنش و آشفتگی می شوم.